sâmbătă, 3 octombrie 2009

Haiduci si voievozi pe Planeta maimutelor

Fusei in urma cu o saptamana in Vrancea (brava provincie europeana a lui Marian Oprisan) la campania de recoltare a strugurilor. Focsaniul e linistit la prima vedere. La a doua vedere e supt de mafia locala.
De la arestarea simbolului Unirii intre panouri de santier, care par instalate pentru eternitate, trotuare sparte si carpite de mantuiala chiar pe B-dul Unirii, gara CFR europeana pornita de Mitrea "Manivelu" (cu spatii goale enorme, dar fara un elementar serviciu de bagaje de mana), pana la lauda liderului maxim judetean, fostul manechin de la cea mai mare fabrica de confectii locala ce dadea cu subsemnatul la securitate, l-am numit aici pe acelasi Oprisan, o catedrala ce se construieste peste o mica bisericutza de lemn chiar la "Ceasul rau", cam totul arata o spoiala superficiala peste ce a mai ramas din Focsaniul de alta data.
Culesul a ramas sa se faca doar cu betivi si boschetari, caci populatia locala a imbatranit si nu mai face fatza muncilor. Tinerii au plecat spre mirajul altor meleaguri, facand astfel mai vulnerabila situatia celor ramasi sub mafia locala.
Daca la oras se intinde pegra comercialului ce favorizeaza consumismul cu tot cortegiul de vicii: grobianismul-manelismul, agresivitatea, nepasarea fata de semeni si mediu, promovarea vedetismului de doi bani, atunci in mediul rural, atat de idealizat in amintirile noastre din copilarie, se extinde betzia.
Aburii alcoolului fac ca plaiurile noastre, candva mioritice, sa devina o planeta a maimutelor. Cine a citit nuvela omonima a genialului Pierre Boulle va recunoaste aceeasi decadere a rasei umane cazuta prada comfortului, lenei si viciilor.
Revenit in Capitala am avut sansa sa vad Folk Maraton la care s-au remarcat din nou haiducii si voievozii folkului romanesc.
Ii numesc aici pe Mircea Baniciu, Vasile Seicaru si Ducu Bertzi.
Da, acestia tin inca sus stindardul simtirii romanesti. Si vantul libertatii il flutura, dandu-mi speranta ca "maimutele" nu vor reusi sa ne incalece pe toti.
Poate ne vom aminti ca romanii nu au cucerit nici pe departe intreaga Dacie si nici pentru mult timp. Povestea cu romanizarea dacilor e doar propaganda ieftina.
Noi nu suntem urmasii imperiului cazut.
Vom ridica din nou steagul stramosesc de lupta: lupul dacic.
Amin.