La prima vedere, micul oras peruvian pe nume Ica, situat la cinci ore de mers cu autobuzul din Lima pana in desertul Nazca, nu are nimic special de oferit. Dar, dupa un popas in muzeul Cabrera, care adaposteste o colectie de pietre gravate gasite in zona Ica, incepe o lume noua.
Peste 10.000 de pietre de diferite dimensiuni umplu muzeul. Toate au o suprafata neagra si fina, pe care sunt gravate diferite figuri. O particularitate a lor, care se poate observa daca le ridicam in mana, este ca sunt mai grele decat pietrele din ziua de azi de aceleasi dimensiuni.
Dr. Javier Cabrera Darquea, care a studiat si colectat pietrele pe o perioada de 37 de ani, a inceput pasiunea sa pentru colectie atunci cand a primit o mica piatra de ziua lui. Surprins de greutatea si forma ei, a inceput sa colecteze si sa studieze aceste pietre.
Eugenia Cabrera C., directoarea muzeului si fiica doctorului Cabrera, a afirmat ca tatal ei a condus un proiect de cercetare asupra pietrelor, descoperind ca sunt compuse dintr-un tip comun de roca numit andezit, acoperite cu un strat special la suprafata, care le facea negre si fine si, probabil, le dadea o si mai mare greutate.
El a intuit ca acest strat a fost moale la inceput, fapt care a permis oamenilor sa deseneze acele figuri, mai tarziu intarindu-se. Pana astazi, acel strat este inca prezent pe roci, permitandu-ne sa observam figurile.
Mesaje pe pietre
Pe pietre se afla desene care ilustreaza figuri umane, plante, animale, figuri abstracte. Oamenii poarta bijuterii pe cap, au haine si pantofi. Unele desene redau scene asemanatoare transfuziilor de sange de astazi, transplanturilor de organe si nastere prin cezariana. Unele din aceste pietre infatiseaza oameni care tin un telescop in mana pentru a observa constelatiile, planetele si cometele.
Animalele seamana cu vaci, caprioare si girafe, printre multe altele. Altele aduc de asemenea a trilobiti, specii de pesti disparute de milioane de ani, sau alte animale cu care nu suntem familiari. Cel mai surprinzator, pe mai multe pietre gasim figuri umane care incearca sa omoare sau sunt devorati de dinozauri.
Dr. Dennis Swift, care a studiat arheologia la Universitatea din New Mexico, a documentat aceste descoperiri in cartea “Secretele pietrelor din Ica si a liniilor din Nazca” (en: Secrets of the Ica Stones and Nazca Lines), consolidand teoria conform careia aceste pietre dateaza din timpuri pre-columbiene.
Bazandu-se pe continutul desenelor, unii cercetatori sunt convinsi ca pietrele sunt vechi de 65 de milioane de ani, dinainte de disparitia dinozaurilor. Problema care apare, este ca descoperirea contrazice teoria evolutionista a lui Darwin - potrivit careia pe vremea respectiva nu ar fi trebuit sa existe oameni, si in orice caz nu erau capabili de o asemenea cultura.
Aceasta idee nu este acceptata pe scara larga si multi savanti cred ca aceste pietre sunt false si facute de oamenii din epoca moderna.
Intr-un articol, revista Swift a mentionat ca unul din motivele pentru care pietrele sunt considerate false este ca in anii ’60, paleontologii credeau ca dinozaurii se deplasau tarandu-si coada, iar pietrele arata ca dinozaurii tin coada sus. Din cauza ca reprezentarile dinozaurilor pe pietre au fost considerate incorecte, cercetatorii considerau ca este imposibil ca ele sa fie produse acum 65 de milioane de ani.
Aceasta era o teorie din anii 60. Cu toate acestea, mai tarziu s-a descoperit ca dinozaurii se deplasau intr-adevar tinand coada ridicata de la sol. “Acum stim ca acei paleontologi greseau. Pietrele de la Ica aveau dreptate”, scrie Swift.
Desene nu chiar atat de simple
Pentru Dr. Cabrera aceste pietre reprezentau o biblioteca, fiecare piatra fiind o carte sau o pagina a unei carti care documenteaza trecutul. Lucruri importante s-au desenat pe pietrele mai mari, iar lucrurile mai putin importante pe pietrele mai mici.
Doamna Cabrera cerceteaza mai departe intelegerile tatalui ei: “Ei (oamenii care au creat pietrele) nu transmiteau doar simple desene ale unor anumite momente, ci un gen de limbaj folosind acele desene”.
Prin cercetarile sale, Dr. Cabrera a ajuns sa inteleaga ca frunzele reprezinta vieti, iar mai multe frunze laolalta reprezinta civilizatii. In ceea ce priveste bijuteriile pe care le poarta pe cap acei oameni din desene, Dr. Cabrera crede ca ele simbolizau inteligenta, astfel oamenii inteligenti erau reprezentati ca purtand bijuterii.
Indiferent daca limbajul este sau nu descifrat corect, pietrele de la Ica reprezinta unul dintre misterele inca nerezolvate de stiinta moderna.
Comentariu:
De fapt, asa zisa stiinta moderna nici nu vrea sa rezolve aceste mistere, declarandu-le false, asa cum procedeaza si cu tablitele de plumb de la Sinaia, aruncate in subsolul Muzeului National de Istorie si a caror disparitie a fost oprita doar prin faptul ca oameni de omenie au inceput sa publice carti despre ele.
Se construiesc in continuare cariere "stiintifice glorioase" pe tema evolutiei omului din maimutza.
De fapt, e vorba de omul de "stiinta" care maimutzareste evolutia.